Näita pilti ×

Unustasin parooli

Küsi esinejalt

Energiaühistu Energiatalgud

PRESSITEADE: Eesti Arengufondi hinnangul peitub energiaühistulises tegevuses arvestatav potentsiaal korrastada soojus- ja elamumajandus hajaasustuses

Tallinn, 23. september – Eesti Arengufondi Energiaühistute programmi raames koostatud energiaühistute sotsiaalmajanduslike mõjude analüüsi ja advokaadibüroolt GLIMSTEDT tellitud õiguslike probleemide analüüsi järgi peitud energiaühistute loomises suur potentsiaal, kuid täiendada tuleb juriidilist raamistikku ning tugistruktuure. Potentsiaali realiseerimise korral võiks riik teenida olulist maksutulu ning tarbijate kulu soojusele vähendada elaniku kohta ligi kaks korda.

Energiaühistute loomine on majanduslikult kasulik ennekõike korterelamutel maapiirkondades ning lokaal- ja kohtküttega hoonetes. Lisaks on kasulik energiaühistute loomine maapiirkondade ühiskondlike hoonete energiavajaduse katmiseks. Selle eelduseks on aga hoonefondi rekonstrueerimine.

Eesti Arengufondi energia- ja rohemajanduse ekspert Irje Möldre on hinnanud energiaühistute potentsiaali ja sotsiaalmajanduslikku mõju. “Inimeste jaoks tähendab see ennekõike kulude kokkuhoidu pikas perspektiivis. Lisaks elavdab see kohalikku ettevõtlust ning suurendab riigi eelarvet lisandunud maksutulu kaudu,” sõnas Möldre.

Advokaadibüroo GLIMSTEDT, kes viis Eesti Arengufondi tellimusel läbi Eestis energiaühistute algatamist ja tegutsemist käsitleva õiguskeskkonna põhjaliku analüüsi, leidis mitmeid probleemkohti, mis takistavad energiaühistute loomist ja nende tegevust. “Energiaühistud on Eesti jaoks uus teema ja seetõttu tuleks esmalt kokku leppida, mida me energiaühistute all mõtleme. Kui täna tohivad energiat toota ja müüa osaühingud ja aktsiaseltsid, siis kogukondlike energiaühistute jaoks peaks valikuid ja tegevusvabadust olema rohkem. Energiaühistute loomise huvi lahtub kiiresti, kui saadakse teada, kui paljude nõuete, reeglite ja halduskoormusega tuleb tulevikus rinda pistma hakata. Seadused tuleb selle pilguga üle vaadata, et mis on kohane professionaalsele energiafirmale, ei ole võimetekohane ega sageli ka vajalik kohalikule ühistule. Väga oluline teema energiaühistute jaoks on saada võimalus mõjutada ka võrgutasusid,” kommenteeris analüüsi tulemusi advokaadibüroo GLIMSTEDT energiaõiguse ekspert Moonika Kukke.

Energiaühistu peamisteks eesmärkides on hoida kokku võrgutasudelt ja maksudelt, otsustada ise toodetava energiaallika ja koguse üle. Lokaalne energiatootmine vähendab võrgukadusid ja sõltuvust tsentraliseeritud tootmisest, parandades energiavarustuskindlust ja -julgeolekut.

29. septembril toimuval energiaühistute konverentsil “Energiaühistu – kogukondlik elekter ja soojus” tutvustavad eksperdid energiaühistute tänast olukorda ja tulevikuperspektiive Eestis, oma kogemusi jagavad ka mentorprogrammis osalenud kogukonnad. Konverents võtab kokku Eesti Arengufondi Energiaühistute Mentorprogrammi. Lisainfot konverentsi kohta leiab SIIT.

Energiaühistute õigusliku analüüsiga on võimalik tutvuda SIIN.

Lisainfo:

KristiinaKristiina Sipelgas